Skip to main content

Omgeving de Beemster

Je zult er maar wonen zo’n 3,5 meter onder zeeniveau. Complete waanzin! Dat is wat veel buitenlanders zullen denken, maar wij weten wel beter. In de 17e eeuw veroverde de mens hier land op het water en veranderde het binnenmeer De Beemster in een mooi en open polderlandschap. Strak ingedeeld naar een geometrisch patroon van perfecte kwadranten en later bebouwd met karakteristieke stolpboerderijen en historische dorpjes. Vandaag de dag is de Beemster vooral bekend door haar UNESCO Werelderfgoed status én haar wereldberoemde Beemster Kaas. Toch heeft De Beemster nog veel meer te bieden.

Wanneer je door de Beemster rijdt, fietst, wandelt of toert, valt je direct de weidsheid op. Eindeloze vergezichten over de vlakke polders en weilanden met hier en daar een stolpboerderij en in het voorjaar kleurige bollenvelden. Bijzonder is ook dat binnen werelderfgoed UNESCO nog een ander werelderfgoed ligt: De Stelling van Amsterdam. Breng je een bezoek aan de Beemster, dan bezoek je gelijk twee van de slechts tien UNESCO werelderfgoederen in ons land.

Bijzondere plekjes om te bezoeken.

Er is heel veel te zien en te bezoeken in de Beemster en haar directe omgeving. Een greep uit een paar van de talloze mogelijkheden zijn hieronder opgenomen.

De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie van maar liefst 135 km rondom Amsterdam, bestaande uit forten, batterijen en dijken, gebouwd tussen 1880 en 1914. In de Beemster liggen vijf forten van de Stelling van Amsterdam, waaronder Fort bij Spijkerboor en Fort Resort Beemster. Er lopen diverse wandel- en fietsroutes langs de forten, er worden activiteiten georganiseerd en een rondleiding bij Fort bij Spijkerboor geeft je een goede indruk van het unieke karakter van de Stelling.

Fort Resort Beemster

Voor een ontspannen dagje uit is een bezoek aan Fort Resort Beemster zeker aan te raden. Door de unieke locatie is het Fort Resort een van de mooiste resorts van ons land. Ga naar de sauna, ontspan tijdens een massage of gezichtsbehandeling, doe mee aan een yoga sessie en verwen jezelf aansluitend met een diner.

Cono, de Beemster kaasfabriek

CONO Kaasmakers is in 1901 als coöperatie opgericht door een aantal veehouders uit dorpen in Noord-Holland. Door samen te werken in een coöperatie waren ze niet langer afhankelijk van handelaren. Bovendien konden zij nu meer melk verwerken tot producten die langer houdbaar waren zoals kaas en boter. CONO heeft in de Beemsterpolder een nieuwe kaasmakerij gebouwd. ‘De Tijd’ is klimaatneutraal gecertificeerd door Climate Neutral Group en draagt bij aan de toekomst van CONO op een manier die past bij ons erfgoed. We blijven op traditionele wijze kaasmaken maar met de meest moderne, duurzame apparatuur en technieken. Trots op onze tradities en met vertrouwen in de toekomst noemen wij deze kaasmakerij dus net als de oude: De Tijd. Cono heeft voor particulieren een kaaswinkel.

Stadjes in de buurt

Er zijn veel historische en pittoreske stadjes in de directe nabijheid van de Beemster.

Purmerend

De Beemster ligt net ten noordwesten van Purmerend, een voormalige handelsstad. Purmerend staat bekend om zijn historische binnenstad met tal van authentieke winkels. Leuk om vanuit hier je bezoek aan de Beemster te starten of er te eindigen met een diner of borrel bij een van de talloze restaurants en kroegjes aan de Koemarkt.

De Rijp

De Rijp is een prachtig klein dorp in Noord-Holland in de gemeente Graft de Rijp. Het dorp heeft mede door de vele rijksmonumenten een beschermd stadsgezicht.
De Rijp was een welvarend dorp van de zeventiende tot de negentiende eeuw. Hierna raakt de Rijp zijn directe verbinding met de Zuiderzee kwijt. Hiermee komt er een einde aan de haringvisserij en de walvisjacht in de Rijp. Het oude centrum van het dorp is ondanks een aantal grote branden in de zeventiende eeuw erg goed bewaard gebleven. In totaal zijn er 120 rijksmonumenten in het dorp te vinden. Je kunt hier ook een fluisterbootje huren om het dorp vanaf het water te bezoeken of vanuit hier de prachtige Eilandspolder in varen.

De Kaaswaag Edam

Edammer kazen zijn bekend over de hele wereld. In de Kaaswaag Edam leer je van alles over kaasbereiden. Natuurlijk kun je ook kaas proeven en kopen.
In de historische waag uit 1778, waar in vroeger tijden de kaas werd gewogen, is een permanente tentoonstelling ingericht over de kunst van het kaasmaken. Natuurlijk kun je hier ook kaas proeven en kopen. Gedurende de wintermaanden is de Kaaswaag Edam gesloten, maar van april tot september elke dag geopend voor publiek, tussen 10.00 en 17.00 uur

Edam & Volendam

Aan het Markermeer ligt misschien wel het meest bekende plaatsje van Nederland: Volendam. Samen met Edam vormt zij een prachtige gemeente. Als je de tijd neemt om deze twee parels in combinatie met haar achterland te ontdekken, dan zal je verrast worden door de schoonheid en authenticiteit. Zo ontdek je deze plekken niet alleen als toeristisch trekpleisters, maar als echt speciale plaatsen met een bijzonder verhaal.

Alkmaar

Alkmaar staat bekend als dè kaasstad van Nederland, maar die titel dekt maar een deel van de lading. Want deze stad in Noord-Holland heeft veel meer te bieden. Zo is er het prachtige oude centrum met volop monumenten, leuke winkelgebieden en talloze gezellige terrasjes, café’s en restaurants in alle prijsklassen. Daarnaast is het er prima shoppen, is er het Stedelijk Museum, het Biermuseum, het Beatlesmuseum en natuurlijk het Kaasmuseum. En mocht u even de stad uit willen, dan zit u binnen een kwartier op het strand of in de duinen.

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een vrij toegankelijk woon-werkgebied anno 1850. Wandel langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van verse koeken, of kijk even binnen bij het pakhuis waar klompen gemaakt worden. De kaasmakerij, tinnegieterij en de diverse molens mag u ook zeker niet missen. De Zaanse Schans is een uniek dorp in Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Maak een fiets- of vaartocht en snuffel rond in de winkeltjes. Een dagje uit op de Zaanse Schans in Noord-Holland is leuk én leerzaam.

Amsterdam

Deze stad behoeft geen nader betoog! Vanuit Purmerend zijn er prima verbindingen met OV, zodat je binnen 20 minuten in het centrum van de stad bent.

De natuur in!

In de omgeving zijn heel veel oergezellige dorpjes en stadjes, maar onderschat ook zeker de natuur niet. Bezoek de recreatie- en natuurgebieden, ga vogels spotten of stap eens in een kano of een fluisterbootje en verwonder je over zoveel rijkdom!

Het Ilperveld

Dit fraaie veengebied bestaat uit honderden kleine eilanden van trilveen en is een echte natuurparel. Ga mee met een vaarexcursie of huur een kano, fluisterboot of punter. Of verken wandelend het natuurgebied en het bezoekerscentrum.

Kanovaren in Waterland

Een krokodil kom je er niet tegen, maar deze kanosafari zal je zeker verrassen! Bovendien kun je in de “achtertuin” van Amsterdam ook heel wat bijzondere beesten en planten spotten. Een safari wordt verzorgd door Wetlands Safari.

Natuurgebied de Eilandspolder

Wie een buitenlander iets typisch Noord-Hollands wil laten zien, kan hem of haar het best meenemen naar de Eilandspolder. Dit door mensen gemaakte landschap was vroeger een eiland tussen de meren Schermer en Beemster tot die in de Gouden Eeuw werden drooggelegd. De combinatie van talloze slootjes, het laag gelegen land, de kleine dorpjes, oude stadjes en de omliggende laaggelegen droogmakerijen maken het tot een fascinerend gebied.
Langs de sloten groeit trilveen, waar je ook prachtige varens en orchideeën treft. In de lente is het hier gruttoland bij uitstek, in de winter komen hier de smienten en goudplevieren. De Randstad lijkt hier opeens wel heel ver weg. Wij beheren het westelijke deel van de Eilandspolder in samenwerking met boeren.
Er worden hier met grote regelmaat vaartochten georganiseerd. Je kunt ook zelf een fluisterbootje huren in De Rijp en dan kom je al gauw op de Lei, het grootste meer in het gebied. Hier is een mooie uitstapplek ingericht. Je kunt er zwemmen en picknicken.